TAJ MAHAL:

Mkutano

Tradition & Moderne

Taarabblues

 

Nu har Taj Mahal gett sej ut på nya äventyr, den här gången till Zanzibar, vars musik på grund av sitt geografiska läge har influenser från både arabisk (framför allt egyptisk), asiatisk och afrikansk musik. Hans musikaliska partners, Culture Musical Club, är väl redan kända för många av Liras läsare genom spelningen på  Falu Folk Festival i fjol, delvis sänd både i SVT och i P2.

Mkutano klättrade ända upp till fjärdeplatsen på världsmusiklistan och har väl redan drag av både klassiker och kultplatta, även om invändningar har kommit både från bluesfolket och från dem som tycker att plattan är ojämn. Det kanske den är, fast frågan är om det inte är en del av dess charm...

Öppningsspåret börjar som en vanlig blueslåt tills dessa stråkar börjar smyga sej in med ett par glidande toner här och där. Done Changed My Way Of Living låter också rätt ordinär fram till duetten med 93-åriga sångerskan Bikidude vars röst med ålderns rätt lagt sej tillrätta i ett lägre register än Tajs bluesstämma.

Sättningen spänner över en stråksektion (med ett sound fjärran från svenska felor eller balkanfioler), några dragspel, cittra, kontrabas med mera. Och Tajs egen banjo och förträffliga gitarrspel, icke att förglömma.

Proportionerna i blandningen varierar. Vissa låtar är taarab kryddad med blues, och ibland hör vi det motsatta. Intressantast är nog de låtar där man verkligen har lyckats med en fusion mellan de båda. Andra spåret, Muhogo wa Jan’ombe startar märkligt nog med en melodi som ligger mycket nära skandinavisk folkmusik, ännu ett bevis på hur all musik hör samman, och därmed förenar oss lyssnare.

 

Annika Westman